När är det dags för däckbyte?

Att byta däck på bilen är väldigt viktigt för att man ska kunna köra så säkert som möjligt men även för att köra laglydigt. I Sverige har vi lagar som bestämmer när vi måste genomföra däckbyten. Vinterdäck måste bytas mellan den 1 december och den 31 mars och dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag efter dessa tidsperioder så får man använda sig av vinterdäck eller dubbdäck även efter tidsperioden men dessa är riktlinjer som brukar stämma in för de mesta. Vill ni läsa mer om däckbyte så kan ni göra det på Autocenters i Uppsala’s hemsida.

däckbyte

Bestämmelser kring byte av däck

Det finns även andra bestämmelser som bör följas och kan innebära rättsliga påföljder om man missköter, precis som de lagarna för vinterdäcken kan innebära. Det är dags för ett byta av däck exempelvis för personbilar med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken. Vad man även bör tänka på är att man bör ha de däck med bäst och djupast mönsterdjup bak på bilen. Detta leder till mindre risk för sladd när du bromsar eller svänger med bilen.

När det väl är dags för att byta däck på bilen så finns det en hel del att tänka på. Det finns idag väldigt många företag som sköter om bilen och genomför däckbyten för en rimlig summa pengar men det kan i många lägen vara ett enkelt sätt att tjäna in en slant på genom att genomföra däckbytet själv. Däckbytet ska då genomföras genom att använda sig av domkraft och då byta ett däck i taget. Under tiden man genomför bytet av däck så bör man ha i handbromsen för att försäkra sig om att bilen inte kommer att röra sig. I alla olika bilar finns olika lyftpunkter för vart man bör placera domkraften för att inte skada bilen. Lyfter man upp bilen på fel ställe så kan det innebära skador på bilen och därför kan det vara bra att kolla i instruktionsboken på vart dessa punkter är någonstans om man skulle vara osäker.

När det är dags för att byta däcken är det också viktigt att förstå att vissa bultar har svårt för att släppa eller att fälgarna har svårt att släppa och i dessa fall bör man inte ge upp utan istället använda sig av mindre våld. I vissa fall kan det räcka med att använda rostlösare men annars kan det vara nödvändigt att banka lite med andra verktyg på däck och skruv för att till slut få loss dom.

Vad man kan säga generellt om bytet är att det bör göras så snart som mönsterdjupet bör bli väldigt litet. Det är lag på att däcken måste ha 3mm men ibland kan det vara lönt att investera i däck redan innan detta för att försäkra sig om att köra säkert. Vid regniga dagar eller halka så kan det utgöra en fara för dig och dina medpassagerare ifall man inte tar hänsyn till detta. Utöver vid dessa tillfällen så är det även lag på att byta däck två gånger per år mellan vinter och sommardäcken.